Βάλε μουσική

Είναι απίστευτο το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία μας η ακρόαση ενός μουσικού τραγουδιού. Έχει τύχει ποτέ να αλλάξει η διάθεσή σας έπειτα από το άκουσμα ενός τραγουδιού; Σε εμένα πάντως συμβαίνει συχνά!

Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κρύβουν οι μουσικές νότες που μας ξεσηκώνει ή διώχνει τα συννεφάκια μας φέρνοντας τον ήλιο και τις μυρωδιές ή μας προκαλεί θλίψη; Πολλά είναι αυτά που κρύβουν οι μουσικές νότες καθώς αποτελούν μια μορφή επικοινωνίας συναισθημάτων, μια μορφή αγγίγματος της ψυχής του καθενός από εμάς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό, η μουσική δεν αποτελεί κάτι αναγκαίο ως μέσο επιβίωσης, παρόλα αυτά σταδιακά και χωρίς καμία πίεση εξελίσσεται σε ένα μέσο κοινωνικοποίησης, διαπαιδαγώγησης, θεραπείας και ευχαρίστησης που σαφώς είναι αναγκαία στοιχεία για την βιωματική διαδικασία ενός ανθρώπου και τη μελλοντική του δομή.

Τα είδη της μουσικής που ακούμε συνηθίζεται να έχουν μια επιρροή από τα βιώματα και τις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα τι μουσική άκουγαν οι γονείς μας, τι τραγούδια έπαιζαν στα μέρη που συχνάζαμε με τις παρέες μας κ.λ.π και φυσικά μας ξυπνούν αναμνήσεις. Έτσι λοιπόν η σύνδεση εγκεφάλου και ψυχής είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα!

Ένα τραγούδι με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς. Σκέψου ένα γρήγορο τραγούδι που σου το έχει προκαλέσει! Γινόμαστε περισσότερο ενεργητικοί, το χρησιμοποιούμε για να γυμναστούμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να τρέξουμε και γενικότερα για να εκφραστούμε. Ωστόσο το ίδιο τραγούδι μπορεί κάποια στιγμή να είναι αυτό που θα μας κάνει νευρικούς, τότε αλλάζουμε ρυθμό και πέφτουμε σε καρδιακούς παλμούς επιλέγοντας μια μουσική που να μας χαλαρώνει και όχι να μας στρεσάρει. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, ούτε η διαθεσή μας. Εξάλλου γι’ αυτό υπάρχει ποικιλία ακουσμάτων, ώστε να επιλέγουμε τι μας ταιριάζει κάθε στιγμή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μουσικά ακούσματα και η ίδια η μουσική, δημιουργούν χώρους για επικοινωνία τόσο με τους γύρω μας όσο και με εμάς τους ίδιους. Σε ένα περιβάλλον με ρυθμό, θα κινηθείς με ρυθμό. Σε ένα περιβάλλον που μπορείς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, θα εκφραστείς με συναίσθημα. Έχεις την επιλογή.

Εάν τραγουδάς μόνος σου, πως θα μάθουν οι άλλοι το τραγούδι σου; Να είσαι σίγουρος πως αν το μοιραστείς, κάποιον θα εμπνεύσεις! Να είσαι σίγουρος πως κάποιος θα σε ακουσει! Να είσαι σίγουρος πως θα σου αρέσει τόσο, που τα επόμενα τραγούδια θα έχεις ανάγκη να τα μοιράζεσαι! Όλοι είμαστε τραγούδια και όλοι έχουμε στίχους που κάτι έχουν να πουν! Εμπρός, πάμε να φτιάξουμε ένα μελωδικό ρεπερτόριο!

Με αγάπη,

Mind and Soul for Greece

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s